.... ujął mnie ten obrazek... rozświetlony słońcem, dynamiczny akompaniującym wewnętrznej muzyce peela, werblem zbiegających kroków po kamiennych stopniach.... rozedrganym falującym w upale powietrzem, tworzącym miraże.... domyślam się, że tych "muzyk" było wiele, ale za Mariolą, w tym wierszu wystarczy ta jedna, uchwycona i zapisana.... lustra też bym się pozbył... "na drugą stronę..." zawiera już w sobie ucieczkę od normalności, wejście w inny horyzont zdarzeń... może kierować na drugą stronę mirażu, nie tylko lustra.... wracasz do formy i malujesz nastrojowo uchwyconą, ulotną chwilę..... bardzo mnie to cieszy, jako wiernego fana
_________________ .... nie mam stylu i to mój styl.....
Wysłany: 2010-07-30, 12:28
Mirku,
jak zawsze uczta kolorów i dźwięków.
Poza jednym...
Mirek napisał/a:
w stukocie kroków zgubiony
Ta inwersja jest be.
Przestaw, proszę zgubionego o dwa miejsca do przodu i już nic złego nie powiem. Obiecuję
Pozdrawiam
_________________ Może wiem, wiem o wszystkim -
o dobrym i podłym, o pięknym i brzydkim;
o cudach świata;
o tym jak przez lata
co dzień o świcie wschodzi słońce
i jak zachodzi jeszcze gorące...
W twoim wierszu Mirku plaża, słońce, muzyka - sielanka.
Ale jest tu kilka kluczowych słów, które przywołały w moich myślach obraz tragedii. Tydzień temu w Duisburgu odbyła się LoveParada, zginęło 21 osób, bo organizatorzy nie zadbali o bezpieczeństwo. Na plac gdzie odbywał się festyn prowadziła droga przez tunel, przyjechało o wiele więcej ludzi niż się spodziewano, więc wkrótce tunel został całkowicie zablokowany, innych dróg wyjścia nie było... do tego upał... wybuchła masowa panika.... ci którzy zemdleli i upadli zostali zadeptani...
wyczytała mi się taka miniatura:
na gorącym bruku
w stukocie kroków zgubiony
szukam sensu
uciekających minut
w tunel zdarzeń
na drugą stronę lustra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum