Strona 1 z 1

In vitro

: ndz 19 cze, 2011
autor: Gloinnen
In vitro (dyptyk)

*
Kamień odrzucony przez budowniczych
zastygł w ciekłym azocie.

Precyzja. Każdy szczegół został
zakodowany: niebieskie oczy, pieprzyk na lewym udzie,
umysł ścisły, z naciskiem na geometrię wykreślną.

Lecz właśnie tę kombinację
(podobnie jak wiele innych)
ominęło tchnienie; zapadło się w praocean.

**
Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie. Ale szlak
już dogasa, furtian zadrutował bramę.

Lata nieskończenie wsączają się w glinę,
lodowce kamieniami przegryzają rozdroża

przewrotnie

śmierć jest bezradna
wobec niepowołanych.