Strona 1 z 1

Alegoreza

: wt 09 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Alegoreza
? dwustopniowa metoda interpretacji przekazów znakowych (słownych i ikonograficznych). Najpierw odczytuje się znaczenie dosłowne, bezpośrednie, następnie szuka się ukrytego znaczenia głównego. Metoda ta rozwinęła się w okresie starożytności i wykorzystywano ją przy odczytywaniu tekstów biblijnych.

wg. Teorii Literatury