Strona 1 z 1

Cezura

: wt 09 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Cezura, łac. caesura,

W literaturze termin metryczny oznaczający międzywyrazowy przedział w wierszu, usytuowany wewnątrz stopy lub metrum (w obrębie długiego wersu). Używany także w wersyfikacji nowożytnej. Odpowiada polskiej średniówce.