Strona 1 z 1

Didaskalia

: wt 09 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Didaskalia, zwane też tekstem pobocznym
? są to wskazówki autora dotyczące sposobu wystawienia dramatu na scenie. Są one pisane obok głównego tekstu, zwykle innym krojem (czasami również kolorem) czcionki (pochyłym bądź podkreślonym). Didaskalia dotyczą zwykle wyglądu bohaterów, rekwizytów oraz oświetlenia. Ich celem jest pomoc reżyserowi w konstruowaniu scenariusza, scenopisu, a następnie realizacji sztuki teatralnej, słuchowiska lub innego spektaklu.


wg: Zarys Teorii Literatury