Strona 1 z 1

Epifora

: wt 09 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Epifora (epistrofa, conversio)

- to w literaturze powtórzenie tego samego słowa lub zwrotu na końcu kolejnych segmentów wypowiedzi.

Na przykład:
"Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko". (1 Kor 13:11)






wg: Wikipedii