Strona 1 z 1

Fikcja

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Fikcja -

1) wytwór wyobraźni. Coś czemu nic nie odpowiada w rzeczywistości.

2) w literaturze sposób przedstawienia świata, niezależnego od rzeczywistości, tworzonego poprzez transformację faktów, historycznych wydarzeń, zgodnie z wizją artystyczną autora.




wg: Encyklopedia PWN