Strona 1 z 1

Kuplet

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Kuplet:

1) część formy ronda o charakterze epizodu, występująca między kolejnymi powrotami refrenu.

2) rodzaj piosenek, zazwyczaj żartobliwych, w których zwrotki puentowane są powtarzającym się refrenem. Popularny w folklorze, stosowany również w kabarecie.








Na podstawie: Popularnej Encyklopedii Powszechnej Wydawnictwa Fogra