Strona 1 z 1

Parafraza

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Parafraza

- przeróbka utworu literackiego wykorzystująca swobodnie, nierzadko żartobliwie jego treść i wątki za pomocą środków innych niż w pierwowzorze, zachowując jednak zasadnicze podobieństwo.

Parafraza łączy się często z uproszczeniem interpretacyjnym pierwowzoru bądź z rozwijaniem lub uzupełnianiem zawartych w nim myśli. Może być ona formą dowolnego przekładu, np. Książę niezłomny P. Calderóna przetłumaczony swobodnie przez J. Słowackiego.

Komiczną odmianą parafrazy jest parodia, satyryczną - trawestacja.


wg: Encyklopedia PWN