Strona 1 z 1

Retardacja

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Retardacja (łac., retardatio ?opóźnienie?)

? jedna z figur retorycznych; jej celem jest zwiększenie napięcia u czytelnika poprzez opóźnienie bądź zatrzymanie akcji utworu, zwykle literackiego.

W Iliadzie Homera, przykładem retardacji jest przeniesienie się akcji do kuźni Hefajstosa, tuż przed istotnym pojedynkiem Hektora z Achillesem.






wg: Słownik terminów literackich