Strona 1 z 1

Tautogram

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Tautogram

- utwór literacki, często wierszowany, w którym każdy wers lub wyraz rozpoczyna się od tej samej litery.

Przykładem łacińskiego tautogramu jest zwrot Veni, vidi, vici.









Wg: Słownik wyrazów obcych