Strona 1 z 1

Trochej

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Trochej (łac. trochaeus, z gr. trochaíos)

- w metryce iloczasowej to stopa metryczna złożona z dwóch sylab: długiej i krótkiej

W wierszach polskich odpowiednikiem jest sekwencja sylab: akcentowanej i nieakcentowanej. W języku polskim występuje bardzo często, każdy dwusylabowy wyraz jest trochejem (np. słownik), łatwo też układać z trochejów wiersze sylabotoniczne, np.

Nie rusz, Andziu, tego kwiatka,
ża kole - rzekła matka. (Za Stanisławem Jachowiczem)

Przeciwny do trocheju układ sylab ma jamb.









wg: Wikipedia