Strona 1 z 1

Tyrada

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Tyrada

- dłuższa wypowiedź o charakterze retorycznym, rodzaj przemówienia w stylu podniosłym, zwykle patetycznym.
W tragedii klasycystycznej (np. w utworach P. Corneille'a) lub pseudoklasycystycznej (m.in. u A. Felińskiego) tyrada stanowiła zasadniczą formę dialogu dramatycznego.







wg: Encyklopedii PWN