Strona 1 z 1

Wers

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Wers (fr. vers, z łac. versus ? wiersz)

? podstawowa jednostka wersyfikacyjna, niemal zawsze wyodrębniona jako pojedyncza linijka tekstu. Wers można także zdefiniować jako odcinek mowy wierszowanej między dwiema pauzami wersyfikacyjnymi.

Wers składa się z: części przedklauzulowej (m.in. nagłos) i części klauzulowej. Budowa wersu ustalona jest przez reguły konkretnego systemu wersyfikacyjnego. Powtarzalność wersu w obrębie utworu jest warunkiem jego budowy wierszowej i wytworzenia się w nim rytmu wierszowego.
Wewnętrznie wersy dzielą się na jednostki w zależności od danego systemu wersyfikacyjnego ? mogą rozdzielać je np. średniówki, pauzy, wzmocnienia akcentu itp.






wg: Wikipedii