Wiersz, który mógł być kobietą

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Roman Sidło
Posty: 34
Rejestracja: wt 24 kwie, 2012

Post autor: Roman Sidło »

Przeczytał ją, a raczej tak mu się
zdawało, bo wyrywane strofy owinął
sobie wokół kontekstu
spisanego lewą ręką
na prawej półkuli.

I co z tego, skoro nie zmieścił się
w zgrabnej poetyce jej wiersza. Myślał
naiwnie, że upchnie swe zgłoski
w wąskiej talii jej wersów.

A tu styl nie ten i epoka nie ta.

Tylko ten sam strzępek papieru
z mapy, na której dwa odległe
punkty ślubują wierność
przeciwnym kierunkom.
Awatar użytkownika
Bożena
Posty: 5397
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Bożena »

ciekawy pomysł- podoba mi się-
Roman Sidło pisze: co z tego, skoro nie zmieścił się
w zgrabnej poetyce jej wiersza.
- ano właśnie - nie wszystko - przeczytać- :-) pozdrawiam
Miłość - to wariactwo. Lecz tylko idioci nie wariują.
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Tytuł magnetyczny.
Roman Sidło pisze:styl nie ten i epoka nie ta
Znaczy - nic z tego nie będzie.
Roman Sidło pisze:dwa odległe
punkty ślubują wierność
przeciwnym kierunkom.
O, na pewno nie będzie. Może tylko szkoda, że konsekwentnie nie poszedłeś za ciosem i nie spuentowałeś w tej samej metaforze.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Marcin Sztelak
Posty: 738
Rejestracja: czw 07 paź, 2010

Post autor: Marcin Sztelak »

Całkiem dobry, ale faktycznie puenta "siada"...

Pozdrawiam.
semiramida
Posty: 566
Rejestracja: sob 05 maja, 2012

Post autor: semiramida »

Rewelacja:))) semi.
Artytiusz
Posty: 13
Rejestracja: czw 20 wrz, 2012

Post autor: Artytiusz »

Jednak coś w nim jest jak dla mnie bardzo ciekawy mozna w nim dużo odnalezc
pawikowski
Awatar użytkownika
Ewa Włodek
Posty: 3887
Rejestracja: wt 01 mar, 2011
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Ewa Włodek »

ano, fakt, że płeć nadobna i płeć waleczna innymi językami mówią, choć słów pozornie tych samych używają. Kwestia w znaczeniach, jakie im nadają...
:-) :-)
Pozdrawiam...
Ewa
Niebo gwiaździste nade mną...
Immanuel Kant