Ufam ci jak miastu

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Miasto spływa po szyi smużeniem neonów,
autobusy rozwożą wśród gwarnych arterii
setki twarzy wpatrzonych w wieczorny niepokój.
Na dnie spojrzeń – zgrzyt, pośpiech; drżą z chłodu oddechy.

Szukam wciąż jednych oczu o szarej godzinie;
coraz więcej i więcej możliwych połączeń.
Kiedy trasy się plączą, przystanki i linie
- cień przywiera do cienia, odbiciem na oknie.

Mimochodem dotknęły się w tłumie – dwa ciepła,
lecz je nagle rozdzielił przewrotny przypadek.
Bliskość – znowu na niby, a światło wycieka
z witryn zgiełkiem opitych, nabrzmiałych od znaczeń.

Pozwól – choć wspólne słowa nas piszą donikąd -
- wtulić się w twoje imię zdziczałą słodyczą.



____________________
Glo.
Ostatnio zmieniony pn 23 lut, 2015 przez Gloinnen, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Glo,
dziękuję za zwyczajne śniadanie podane "po królewsku".
(Wiersz niezwykły, bo odnajduję w nim duszę wielkomiejskiej biedronki.)
:-D
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7875
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Po raz drugi stykam się z niezwykłością tego wiersza.

Po raz drugi pozostaję w zachwycie i wyrażam uznanie dla całości .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4444
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Niewiele tu Emilii, jaką znam. Może to forma tak Cię związała...
Podoba mi się "zdziczała słodycz".
:rozyczka:
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
tsm
Posty: 995
Rejestracja: śr 28 paź, 2009
Lokalizacja: kowary

Post autor: tsm »

Gloinnen pisze:wieczorny niepokó
rozumiem, że te sformułowanie w zamyśle wpisuję się w klimat wiersza, ale nie pobudza go, nie intensyfikuję, gdyż sam w sobie moim zdaniem jest po prostu prozaiczny. Tak samo jakoś zbija mnie z klimatu"dzika słodycz". Pozdrawiam.
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
ale wolałabym dziką słodycz... :-D chociaż zdziczała jest ok :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
Mirek
Posty: 4116
Rejestracja: ndz 28 wrz, 2008
Lokalizacja: Terespol
Kontakt:

Post autor: Mirek »

Glo wyciszyłem się
dzięki
zajrzyj pod podszewkę świata a dostrzeżesz kolory

czas to pieniądz
nie mam czasu