Strona 1 z 1

W Górak wiycie...

: czw 18 sty, 2018
autor: Julka
W Górak wiycie…

W górak wiycie jak to w górak wiater wiyksy wieje
Śniyg tyz wiyksy jak to w Górak wszyćkło się inacy dzieje

W górak słople takie wielgie wiso se u szczechy
I Pon Bucek blizy miyszko mo z tegło uciechy

A górale serca Majo jak błochynek chlieba
I nadziejo wiykso majo ze pudo dło nieba

A jak se górol zaśpiywo zewnie to się śpiywka niesie
Pło grani i pło dolinie i echym po liesie

Jak ci górolka do pyska to zabocys panie
Jak się nazywos i cóś jod dzisiok na śniodanie

A jak kierdel sie pasie to zwonio zwonecki
Jak panny kastanietami nie zgino łowiecki
Kaz by ta zginoć miały juhasłowe skarbecki

Górol wiy kiedy wiater a kiedy dysc będzie
Kiedy słójce zaświyci cóz by mioł nie wiedzieć

Przecie górole modre so uni wszyćkło wiedzo
łocioz się nie ucyli i na miedzy siedzo

Jak górole tajcujo to się chołpa trzysie
A jak se zaśpiywajo trzescy płowała
Taki wigór majo

Górole so wesołe śmiysne śpiywki znajo
Zbójnickiegło tajcujo a przytupujo
Na smyckak piyknie grajo

A jak kces to uwidzieć i tajcować z niymi
To przyjedź do góroli dło głościnne ziymi

: czw 18 sty, 2018
autor: Mariusz
Nie odważyłem się jeszcze, napisać prawie całego wiersza gwarą... daleko mi do tego, a przeczytałem i czytam :-D Pozdrawiam serdecznie. :rozyczka:

: czw 18 sty, 2018
autor: Oremus
Mnie przydałaby się informacja, jaka jutro będzie pogoda na Podhalu :-D
Całość soczysta i z nerwem :rozyczka:

: czw 18 sty, 2018
autor: Julka
Mariusz

Jeśli mieszkasz na Podhalu, albo kiedyś mieszkałeś
i posługiwałeś się gwarą, to potrafisz, raczej się nie zapomina
rodzinnej gwary. Więc spróbuj.

Oremus

Ja od 14 roku życia mieszkam na
Dolnym Śląsku, to na pogodzie się nie znam.
Za to gwarę pamiętam doskonale.
Ale starsi Górale potrafią trafnie przepowiadać pogodę.
Pamiętam jak mowili - jutrło bedzie dysc trza przywiyź sianło
i zawsze się sprawdzało

: czw 18 sty, 2018
autor: Oremus
:-D

: czw 18 sty, 2018
autor: Leon Gutner
Trza ten jęzor docenić i wiersz nim napisany też bo som nie potrafię :-D

Z uszanowaniem L.G.

: pt 19 sty, 2018
autor: perełka
Julko może nie wszystko rozumiem :mrgreen: ale jest super :rozyczka: :rozyczka:

: sob 20 sty, 2018
autor: maybe
Z podziwem i uśmiechem :) :rozyczka:

: pt 26 sty, 2018
autor: Florian Konrad
Górniak-wycie :)

: sob 27 sty, 2018
autor: Fred
Poczytałem z ciekawością i uśmiechem.
Fajne! :mrgreen:

: czw 01 lut, 2018
autor: Małgorzata
Podziw i uśmiech towarzyszyły mi przy lekturze wiersza :-D

: śr 07 lut, 2018
autor: Julka
Małgorzata pisze:Podziw i uśmiech towarzyszyły mi przy lekturze wiersza :-D

Dziękuję, to chyba wiersz czuje się zadowolony z takiej oceny, autorka też :)

: sob 10 lut, 2018
autor: lilo
Jak ja lubię takie pisanie, podziwiam ludzi piszących gwarą :rozyczka: