Cyberium

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Mayere
Posty: 72
Rejestracja: ndz 10 sty, 2021

Post autor: Mayere »

zgrywasz twardziela, dane za danymi
językiem gibkim w wyraz, posklejane śliną
bajty i jeden mega pomysł
włączyć w program pokaz sztucznych ogni

niech się gapią, staniesz obok i dziarsko
- odrywając skostniałe palce - naciśniesz
spację
kalendarz windows ma więcej prawdy o dniu, niż rodzinne śniadanie

system dobrze się odżywia,
a jak zdrowo poje to i pas luzuje
by przybytek sam umarł w imię zasad
kto z bogatszym szczerze bruderszaft pije?

bezimienna masa, honor na klatkach
i jedna miłość budzi ogień
- choć dawno z dymem poszła wiara

że cokolwiek jak śnieg stopnieje z czasem
Mayere
Posty: 72
Rejestracja: ndz 10 sty, 2021

Post autor: Mayere »

Przyp. Aut. "Twardziel" mówi się potocznie o dysku twardym w komputerze. Proszę wybaczyć jeśli to zbyt hermetyczny żargon...jednak nie mogłem się oprzeć grze słów.
Ostatnio zmieniony wt 19 sty, 2021 przez Mayere, łącznie zmieniany 1 raz.
czarnowidz
Posty: 173
Rejestracja: pn 25 maja, 2015

Post autor: czarnowidz »

Fanatycy Linuxa mogą być sceptyczni.
Mayere pisze:bezimienna masa, honor na klatkach
i jedna miłość budzi ogień
- choć dawno z dymem poszła wiara
powyższe mnie zatrzymało.
Mimochodem...
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1361
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Mayere pisze: sob 16 sty, 2021 zgrywasz twardziela
Wydaje mi się, że zwrot jest dobrze znany osobom korzystającym z komputerów.
Spodobało mi się to przeniesienie znaczenia.
Cały wiersz oparty jest na słownictwie informatycznym, jednak metaforycznie dotyka wiele dziedzin życia i na tym polega jego największa wartość.
:rozyczka:
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7875
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Ciekawie poczytałem.

Z ukłonem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "