Strona 1 z 1

Znaki

: czw 04 mar, 2021
autor: neuroleptyk
Przeczytałem kiedyś, że ktoś, ponoć, otrzymywał znaki,
umieszczane w codzienności przez nieokreślone moce,
pomyślałem wtedy, że: ja bardzo pragnę dostać taki,
który rozkwit wiosny w sercu jak proroczy głos przepowie.

Najpierw Tymbark, prosto z mostu, rzucił – Miłość jest za rogiem.
biegłem podekscytowany, żeby nie przegapić szansy.
Nie zapłonął jednak w żadnych oczach na mój widok ogień,
a więc moje też, na chwilę, niemal całkowicie zgasły.

Kiedyś szedłem przy zachodzie, obok stawu na przedmieściach;
dwa łabędzie lądowały, przecinając lotem drogę;
spoglądałem czy na skrzydłach nie przyniosły dla mnie szczęścia,
w które się zanurzę cały tak, jak one głowy w wodzie.

Dziś widziałem kontur serca w pianie, na porannej kawie.
Wykrzyknąłem: wiem, na pewno, już niedługo ją zobaczę!
Tak to na mnie zadziałało, że się zachłysnąłem prawie
nadinterpretacją znaków czy dopowiadaniem znaczeń.

Teraz siedzę i gram w karty, ale raczej coś nie idzie.
Nie narzekam jednak, wiecie, co się mówi w tym temacie –
komu poker nie chce wchodzić, szczęście znajdzie w innej lidze,
choć rozbiję bank miłości, będzie rosła na lokacie.

Re: Znaki

: pt 05 mar, 2021
autor: Leon Gutner
Temat nie do końca Leonowy ale forma dobra, ciekawa, arcytrudna.

Z ciekawością jak zawsze L.G.

Re: Znaki

: sob 06 mar, 2021
autor: neuroleptyk
Jak zawsze cieszy Twoje słowo pod wierszem, Leonie! Dziękuję.

Verbeno, bardzo mi miło, cieszę się, że wiersz się spodobał.

Pozdrawiam serdecznie!

Re: Znaki

: pn 08 mar, 2021
autor: neuroleptyk
Dziękuję, Magdo, Twój komentarz też wywołał wysmiech. :-D Dużo słońca życzę w Dniu Kobiet i nie tylko :rozyczka:

Re: Znaki

: wt 09 mar, 2021
autor: Zember91
Bardzo inspirujący wiersz podoba mi się

Re: Znaki

: wt 09 mar, 2021
autor: neuroleptyk
Zember91, cieszę się, że wiersz się spodobał i dziękuję za Twój pierwszy komentarz na Ogrodzie, pod nim.

Pozdrawiam

Re: Znaki

: śr 10 mar, 2021
autor: Michael
A ja Przeczytałem teraz. Nie narzekam, Neuro. Ba - wręcz przeciwnie. Świetny wiersz. :-D

Pozdrowienia.

Re: Znaki

: śr 10 mar, 2021
autor: maybe
Z wielką przyjemnością przeczytałam Twoją opowieść :)

Re: Znaki

: pt 19 mar, 2021
autor: neuroleptyk
Michaelu, Maybe, wybaczcie, że dopiero teraz odpisuję. Bardzo miło mi czytać Wasze komentarze. :) Dziękuję.
Pozdrawiam wiosennie!

Re: Znaki

: pt 19 mar, 2021
autor: lilo
Lekko, z przymrużeniem oka, podoba mi się :)