gloria (na podstawie Bożego Narodzenia - Dunikowskiego)

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Ewa Kłobuch
Posty: 885
Rejestracja: śr 23 wrz, 2015
Lokalizacja: Ostrzeszów

Post autor: Ewa Kłobuch »

gloria (na podstawie Bożego Narodzenia w Oświęcimiu - Dunikowskiego)

rodzi się Bóg
na choince wisielcy
noc grudniowa
nie przynosi pokoju

może został za drutami
pośród strzępków ubrań i ciał
korona cierniowa
rozciągnięta na długość Golgoty
którą przyjdzie im iść

rodzi się Bóg
w chłodnych pastelach się go położy
w baraku na pryczy
po kimś po kim został tylko numer

rodzi się i nie wie
że sieją mu już krzyż i wyboje
przymierzają do maleńkich stóp
Ostatnio zmieniony pn 02 sie, 2021 przez Ewa Kłobuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałam dobrze, a wyszło jak zwykle.
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1370
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Kolejny, dobry wiersz, Ewo!
Przeczytałabym na Twoim miejscu uważniej pierwszą cząstkę:
Ewa Kłobuch pisze: czw 29 lip, 2021 rodzi się Bóg
na choince wisielcy
nie czują już głodu ani zimna
noc grudniowa
nie przynosi pokoju
Zaznaczony wers nic nie wnosi, ponieważ wyjaśnia, iż wisielcy "nie czują już głodu ani zimna".
Zmarli to robią ex definitione.
:rozyczka:
Ewa Kłobuch
Posty: 885
Rejestracja: śr 23 wrz, 2015
Lokalizacja: Ostrzeszów

Post autor: Ewa Kłobuch »

Masz rację, cortesso. Dziękuję i już poprawiam :rozyczka:
Chciałam dobrze, a wyszło jak zwykle.
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1803
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Przejmujący wiersz, Ewo. Dość nieoczekiwany w sierpniu...
Doskonale koresponduje ze wspomnianym w tytule obrazem.
To taki czas, kiedy bardziej myślę o Powstańcach, ich heroizmie i dramatycznych wyborach...

Twój tekst dosłownie mnie poraził.