Testowanie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Małgorzata
Posty: 220
Rejestracja: wt 15 sie, 2017

Post autor: Małgorzata »

Lepiej połóż się obok
jestem twoją siostrą
ręką która pisze
ciemność zwykle przynosi ukojenie
teraz boli wilgotnieje
w szczelinach pogardy

Uśmiechasz się sardonicznie
powinnaś być Żydówką
a nie Rosjanką
podobno to znowu modne
urodzić córkę
nie ufać słowom

uwierzyć w metafizykę gwiazdy
Kiedy się znowu pojawiasz
wyglądasz jak mała dziewczynka
w żółtym kaftaniku
łapiesz mnie za rękaw
powtarzasz że poezja jest pamięcią
dotykaniem brudnej powierzchni świata

Wiem jesteś siostrą już dobrze
ostatnia fraza boli jak oddech
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7886
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Jak zwykle świetnie. Najbardziej to : poezja jest pamięcią
dotykaniem brudnej powierzchni świata.

I jeszcze końcówka dopełniająca całość.

Z przyjemnością L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Piękny wiersz - uniwersalny. Wiele tematów można podłączyć, na miarę swoich możliwości i wrażliwości.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -
Awatar użytkownika
Małgorzata
Posty: 220
Rejestracja: wt 15 sie, 2017

Post autor: Małgorzata »

Leonie, Wilgo dziękuję za wizytę i słowo pod tekstem.
Hexe
Posty: 1151
Rejestracja: pn 05 sie, 2013

Post autor: Hexe »

Piękna refleksja. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4451
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

W poezji świetnie przechowuje się pamięć.
Niezwykle uniwersalny wiersz pełen tęsknoty do tego, co było lub co będzie...

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Hanna L.
Posty: 2863
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

Ja sobie czytam jako przesłanie miłości do drugiego człowieka, która wykracza poza nacje i stereotypy. Bardzo ciekawy wiersz :rozyczka:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Małgorzata
Posty: 220
Rejestracja: wt 15 sie, 2017

Post autor: Małgorzata »

Tomku, Hanno, dziękuję :rozyczka: