Limeryki 1

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Limeryk świńtuszący

Pewien stolarz z miasta Łodzi
do Jadzieńki często chodził.
Chciał się żenić,
stan swój zmienić,
ale nie mógł jej dogodzić.


Limeryk z Aliną

Ciocia Alina z Lublina
Bardzo lubiła kuzyna;
Jego ciało młode,
Łaskoczącą brodę,
Nie piła jednak z nim wina.

Limeryk rolniczy

Młody rolnik spod Opola
poezję wolał od pola,
wiersze czytał, pisał,
niestety, wyłysiał,
rzuciła go panna Wiola.

Limeryk turystyczny

Ku lotnisku Pyrzowice
podążąją dwie dziewice.
Egipt im się marzy,
obfitości plaży
i sponsor ze smagłym licem.

Limeryk z traktorzystą

Traktorzysta Bronek z Działoszyc
od dawna wszystkiego miał dosyć;
swarliwej żony,
potraw za słonych,
więc odszedł do panny Małgosi.

Limeryk z chrząszczem

Sławny chrząszcz, ten w Szczebrzeszynie,
od dawna już nie brzmi w trzcinie.
"Dość, nie będę draniem,
co języki łamie!" -
rzekł i utopił się w winie.
Ostatnio zmieniony śr 04 lut, 2015 przez Liliana, łącznie zmieniany 2 razy.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,