Czekanie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Czekałem na ciebie wczora
/Jan Kasprowicz/


Czekanie

Czekałem na ciebie wczoraj,
Od zorzy wieczornej do ranka,
A tyś raz kolejny, niedobra,
Zawiodła swego wybranka.

Nastrojem cię chciałem przywabić:
Kinkiety lekko przyćmione,
Butelka z absyntem, jak lubisz,
I kwiaty jesienne w wazonie.

Czekałem i już mi się zdało,
Że czuję natchnienia powiew,
Że myśli wybuchną śmiało
I papier nakarmię słowem.

Złudzenie to było, i tylko,
Zielonej wróżki omamy.
Tyś, weno, dziwką kapryśną!
Poeta, niegdyś oddany.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,