Zatrzymane w kadrze - 1944

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6665
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

*
Powstańcza miłość. Ślub.
I wierność aż po grób.
Jak łatwo było jej dotrzymać
wśród świstu kul.

*
W dziwacznym hełmie i kapocie
stoi na warcie mały chłopiec,
dzierżąc karabin. Dumna mina.
Drzwi strzeże, których tam już nie ma.

*
Tak wiele trupów, trumien brakło.
Trzeba zawinąć w prześcieradło.
- Niech jego biel ci będzie lekką.
Czas do ataku. Śpij, kolego!

*
Dziś nie ma chłopców z tamtych lat.
I dziewcząt nie ma.
Jedynie filmu stary kadr
pamięta pełen grozy czas
i tych, co skryła ziemia.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,