Strona 1 z 1

[październikiem jesień płynie]

: wt 31 paź, 2017
autor: Liliana
październikiem jesień płynie
kapryśna deszczowa
listek brzozy w pajęczynę
przed wiatrem się schował

wiatr o psotach tylko myśli
hula jak szalony
i na starej okiennicy
wygrywa canzony

czasem gdzieś pod dębem przyśnie
i o szczęściu roi
czasem dmuchnie w spadłe liście
i tworzy z nich wzory

różnorodne niczym ptaki
z rajskiego ogrodu
zachowają swoje barwy
aż do pierwszych chłodów

nie bądź tak zachłanny wietrze
wszystkich nie zabieraj
będzie tęsknić pani jesień
smutkiem spłyną drzewa

: pn 08 cze, 2020
autor: Lawiniusz
Sprawiasz, że słowa zamieniają się w obrazy. Wiersz tak zauroczył, że nie mogłem oprzeć się perspektywie odkurzenia :rozyczka: