Strona 1 z 1

lipcowo /z altankowych rozmówek/

: czw 04 kwie, 2019
autor: Liliana
stareńka lipa brzemienna kwieciem
zaprasza byśmy pod nią usiadły
i coś tam szepcze o dawnym świecie
o życiu jakie tu wiodły panny

siadajmy zatem nadstawmy ucha
niechaj się snuje pieśń nad pieśniami
bo przecież zawsze warto posłuchać
o tym co miało miejsce przed nami

kto zamieszkiwał kiedyś altanę
kto się radował a kto się smucił
kto chwalił z wdziękiem urodę panien
kto je rozkochał a później rzucił

lipcowy księżyc tę pieśń pozłotą
ozdobi niczym w grudniu choinkę
zadamy sobie pytanie – po co
los nas postawił tu nie gdzie indziej

lecz czy zdołamy znaleźć odpowiedź
los swoich planów nie zdradza łatwo
(wielu przed nami łamało głowę)
co nam przeznaczył wciąż jest zagadką