Strona 1 z 1

Z drugich "Myśli na marginesach"/2

: pt 08 gru, 2017
autor: Zasmucony
Cechą rzemiosła jest powtarzalność.

Kresy – świat opuszczony przez narodową pamięć.

Iść za światłem Bożego Słowa!

Ojczyzna – Rodzina rodzin.

Modlić się, oznacza - powierzać się Bogu.

Gdy brakuje wiary, brakuje wszystkiego.

Jakie miejsce taki i Zorba?

Młodość – czas tworzenia najpiękniejszych wspomnień.

Kochać, czyli służyć?

„Quo vadis?” – przełożone na nasze, to : „ G.czego wadzis”?

Najłatwiej jest obrażać.

Poszerzam obszar swojego czasu słuchając piosenek moich dziadków i rodziców.

Zachwycająca płytkość bezmyślności…

Libertynizm – swawolność od praw Bożych.

Każdy czegoś tam nie ma. Ja nie mam pieniędzy.

Czy można powiedzieć : wycierpiał sobie wieczność?

Barok najpełniej wyraża dwoistość natury ludzkiej i istotę polskości.

Przygięty polski kark, jak uczy historia, zawsze odskakuje. Im mocniej - tym mocniej.

Ewolucja, rewolucja – jakież to jednak podobne!

Czy krety przekopując mój ogródek wyrażają tym sarkastyczny stosunek do mnie i pogardę dla ogrodowych porządków?

Żeby świat był sercem malowany, jak kubek Lenartowicza na żywą wodę Słowa...

Miarą człowieczeństwa jest czynione dobro.

: pt 08 gru, 2017
autor: Mariola Kruszewska
Zasmucony pisze:Przygięty polski kark, jak uczy historia, zawsze odskakuje. Im mocniej - tym mocniej.
Prawda - im niżej, tym silniej.

: pt 08 gru, 2017
autor: Zasmucony
Rzeczywiście tak zgrabniej. Dzięki Mariolu :-D