Strona 1 z 1

Uczciwość

: śr 10 mar, 2010
autor: Irena
Gdyby można było spojrzeć na świat bez żadnej ochrony, uczciwie i odważnie - pękłyby nam serca.
— Olga Tokarczuk
Bieguni


Rozum uczciwego człowieka mieści się w sercu.
— Maksym Gorki


Uczciwość polega nie na wierze, lecz na wątpliwościach.
— Jalu Kurek

Przystojniacy pozbawieni kultury są jak marmurowe amfory napełnione octem. Budzicie we mnie litość! Tyle czasu poświęcacie treningom, żeby zostać biegaczem czy miotaczem dysków, ale nie troszczycie się o to, żeby by uczciwym człowiekiem! Jakie epitafium będzie widniało nad waszym grobem? Że nieboszczyk miał muskuły?
— Éric-Emmanuel Schmitt
Ewangelia według Piłata


Sprawiedliwość i uczciwość są stałymi uciekinierami z obozu zwycięzców.

Simone Weil

: pt 12 mar, 2010
autor: alouette
[quote=""Irena""]Sprawiedliwość i uczciwość są stałymi uciekinierami z obozu zwycięzców. [/quote]
właśnie tak jest, uczciwość przeważnie dostaje po twarzy, uczciwość jest głupia, niemodna, wyśmiewana. W życiu należy się "ustawić". Często "pierwszy milion należy ukraść", potem można zgrywać uczciwego człowieka, bywać na salonach i angażować się w akcje charytatywne. Nieuczciwości uczą dorośli.
Smutne lecz prawdziwe.

: pn 15 mar, 2010
autor: Tomasz Kowalczyk
Parafrazując powiedzenie Ludwika XIV... "Uczciwość to ja"...

: wt 23 mar, 2010
autor: JJ.
Uczciwość jest młodszą siostrą sprawiedliwości i bez niej nie potrafi żyć,
jest wtedy sierotką.
JJ.