Reklama - czyli sprzedajność
Moderator: Tomasz Kowalczyk
- Jan Stanisław Kiczor
- Administrator
- Posty: 15130
- Rejestracja: wt 27 sty, 2009
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Jak wierszopis z komercją się zadawać zaczyna (dla chleba, panie, dla chleba) to efekty bywają oto takie:
Jest na Mazowszu lokal "Gąsiorówka". Tenże zamówił do swojej karty takie oto wierszowanki,
aby klientelę bardziej zachęcić.
Wykonanie moje:
Gąsiorówka – gospoda. Wszelkiej maści ludzików
zaprasza – do swojego, wiejskiego sklepiku:
W naszej kuchni najlepsze, z produktów lokalnych,
Wszystko ręcznie robione: wędliny i sery,
Moc przetworów co wabią smakiem niebanalnym…
Nie znajdziesz nic lepszego, jeśli mam być szczery.
- schab wędzony
Schab środkowy bez kości (bo jakże inaczej),
Dni kilka w marynacie korzenno-ziołowej,
Wędzony w dymie z olchy (już z radości skaczę)
Lekko obgotowany – w rosole domowym.
- boczek wędzony
Przyrządzany podobnie, jak ów schab powyżej,
Ładne, chude kawałki i bez śladu kości,
Kto tylko posmakował zaraz palce liże
I chętnie by przyjaciół, znajomych – ugościł.
- kiełbasa krajana
W kosteczkę pokrojone wieprzowe mięsiwo,
Doprawione jak trzeba, w naturalnym flaku
Osuszona, wędzona (a jaka w tym tkliwość),
Jeszcze lekko sparzona – istna orgia smaków.
- pasztet wieprzowy
Dobre mięso wieprzowe, wręcz z hodowli swojskiej,
Reszta według przepisu znanej Kuchni Polskiej.
- Pasztet drobiowy
Jak wieprzowy, choć przecież ta w nim jest różnica,
Że drób jest wkładem mięsnym (potrafi zachwycać).
- smalec domowy
Słonina wytopiona z jabłkiem i cebulą
Ciut czosnku, majeranek i inne przyprawy,
Już widzę kupujących jak słoiczki tulą,
Szukając dawnych smaków, często zapomnianych...
- omasta z wędzonki
Gdy się boczek wędzony zmiesza z przyprawami
Oczywiście mielony (gdyby ktoś był ciekaw),
Jeszcze czosnek dołoży: - no, powiedzcie sami,
Czy nie jest to dla zmysłów prawdziwa uciecha?
.
Jest na Mazowszu lokal "Gąsiorówka". Tenże zamówił do swojej karty takie oto wierszowanki,
aby klientelę bardziej zachęcić.
Wykonanie moje:
Gąsiorówka – gospoda. Wszelkiej maści ludzików
zaprasza – do swojego, wiejskiego sklepiku:
W naszej kuchni najlepsze, z produktów lokalnych,
Wszystko ręcznie robione: wędliny i sery,
Moc przetworów co wabią smakiem niebanalnym…
Nie znajdziesz nic lepszego, jeśli mam być szczery.
- schab wędzony
Schab środkowy bez kości (bo jakże inaczej),
Dni kilka w marynacie korzenno-ziołowej,
Wędzony w dymie z olchy (już z radości skaczę)
Lekko obgotowany – w rosole domowym.
- boczek wędzony
Przyrządzany podobnie, jak ów schab powyżej,
Ładne, chude kawałki i bez śladu kości,
Kto tylko posmakował zaraz palce liże
I chętnie by przyjaciół, znajomych – ugościł.
- kiełbasa krajana
W kosteczkę pokrojone wieprzowe mięsiwo,
Doprawione jak trzeba, w naturalnym flaku
Osuszona, wędzona (a jaka w tym tkliwość),
Jeszcze lekko sparzona – istna orgia smaków.
- pasztet wieprzowy
Dobre mięso wieprzowe, wręcz z hodowli swojskiej,
Reszta według przepisu znanej Kuchni Polskiej.
- Pasztet drobiowy
Jak wieprzowy, choć przecież ta w nim jest różnica,
Że drób jest wkładem mięsnym (potrafi zachwycać).
- smalec domowy
Słonina wytopiona z jabłkiem i cebulą
Ciut czosnku, majeranek i inne przyprawy,
Już widzę kupujących jak słoiczki tulą,
Szukając dawnych smaków, często zapomnianych...
- omasta z wędzonki
Gdy się boczek wędzony zmiesza z przyprawami
Oczywiście mielony (gdyby ktoś był ciekaw),
Jeszcze czosnek dołoży: - no, powiedzcie sami,
Czy nie jest to dla zmysłów prawdziwa uciecha?
.
Imperare sibi maximum imperium est
„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/
„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/
no no- gdyby było bliżej pojechałabym na zakupy-
zapachniało wędzonką i domowym smalczykiem
:-)
zapachniało wędzonką i domowym smalczykiem
:-)
Miłość - to wariactwo. Lecz tylko idioci nie wariują.