do 12.05 Moje świata widzenie im. Z. Dominiaka w Łodzi

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

XII Konkurs Poetycki dla Młodych Twórców

im. Zbigniewa Dominiaka

„MOJE ŚWIATA WIDZENIE”

REGULAMIN

1. Organizatorami Konkursu są: Bałucki Ośrodek Kultury w Łodzi, Dom Literatury w Łodzi, czasopismo społeczno-kulturalne „Tygiel Kultury”, Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział w Łodzi.

2. Celem organizatorów jest umożliwienie młodzieży zyskania oceny wierszy oraz ich publikacji, co jednocześnie jest kontynuacją działalności Zbigniewa Dominiaka, wielkiego przyjaciela i „nauczyciela” młodych twórców, poety, krytyka literackiego, współzałożyciela „Tygla Kultury”, prezesa oddziału łódzkiego SPP, członka PEN Clubu polskiego.

3. W Konkursie mogą brać udział - niezależnie od dotychczasowego dorobku i przynależności do zrzeszeń twórczych - poeci w wieku 16-30 lat, z kraju i z zagranicy, piszący w języku polskim.

4. Uczestnik Konkursu powinien nadesłać w jednej kopercie:

- 4 egzemplarze zestawu 3 wierszy, niepublikowanych dotąd drukiem ani w Internecie. Każdy egzemplarz należy opatrzyć tym samym słownym godłem, umieszczonym również na dołączonej do prac małej kopercie,

- małą kopertę z wpisanym na wierzchu tym samym godłem, co wiersze, zawierającą kartkę z następującymi danymi Autora: imię, nazwisko, wiek, adres oraz numer telefonu i e-mail.

5. Zestawy konkursowe należy przysyłać w terminie do 12 maja 2014 roku, na adres:



„Tygiel Kultury”

w Domu Literatury

ul. Roosevelta 17

90-056 Łódź

z dopiskiem na kopercie: MOJE ŚWIATA WIDZENIE

6. Prace konkursowe ocenia jury złożone z poetów i krytyków literackich.

7. Nagrodzone utwory wszystkich laureatów publikowane są w almanachu pokonkursowym; ponadto przewidziane są nagrody pieniężne.

8. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród oraz almanachów pokonkursowych nastąpi w lecie 2014 roku (o dokładnym terminie laureaci zostaną poinformowani).

9. Nadesłane na Konkurs prace nie są zwracane. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo bezpłatnego publikowania nagrodzonych i wyróżnionych wierszy w almanachu pokonkursowym, w drukach okolicznościowych i środkach masowego przekazu w kraju i za granicą.

10. Dodatkowe informacje: pod numerami telefonu Krystyna Stołecka - 664 499 788 i Zbigniew Nowak - 608 498 440 oraz na stronach internetowych: http://www.dom-literatury.pl, http://www.bok.lodz.pl i http://www.tygielkultury.eu; e-mail: redakcja@tygielkultury.eu.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde