Slam poetycki w Łodzi

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misiek_eklektyk
Posty: 287
Rejestracja: pt 26 cze, 2009

Post autor: misiek_eklektyk »

Klub Krytyki Politycznej w Łodzi, Koło Naukowe "Na marginesie" UŁ i Nieformalna Grupa "Tona Sztuki" zapraszają na kolejne wydarzenie w ramach festiwalu Literatura: miasto otwarte 2:

slam poetycki "Wierszówka" i koncert zespołu Jazzpospolita.

10 listopada 2010, środa, godz. 18.00
Klub Szafa, ul. Rewolucji 1905 r. 10
Wstęp wolny

Prowadzenie slamu: Maciej Stańczyk.

Po slamie zagra zespół Jazzpospolita.



Poeci wchodzą do Szafy, ale tylko po to, by udowodnić, że poezja nie jest trupem w szafie. Slam trzaśnie drzwiami, aż Poezja spadnie ze swoich spróchniałych elitarystycznych koturnów.

Slam poetycki jest połączeniem żywej twórczości literackiej i aktorskiego performance’u. Zgłoszeni literaci – zarówno profesjonalni jak i amatorzy, bo udział w konkursie może wziąć każdy – mają kilka minut na zaprezentowanie swoich utworów przed jury złożonym z publiczności. Na koniec zwycięzca otrzymuje nagrodę. Tego typu imprezy, zapoczątkowane w latach 80. w Stanach Zjednoczonych, a od kilku lat obecne także w Polsce, zrywają z stereotypowym wizerunkiem poezji i udowadniają, że slam poetycki stanowić może doskonałą formę spontanicznej zabawy.

Slam planujemy rozegrać systemem pucharowym. Poeci zostaną rozlosowani i aż do finału będą rywalizować ze sobą w parach (maks. 16 uczestników). Proszę przygotować minimum 4 teksty/prezentacje. W I rundzie i ćwierćfinale slamerzy mają po 2 minuty na scenie, w półfinale 3, a w finale 5 minut. O tym kto wygra decyduje publiczność!

Główna nagroda wynosi 321 zł, ale i półfinaliści otrzymają gratyfikacje pieniężne, będzie też piwo pocieszenia, książki i inne atrakcyjne nagrody - także dla publiczności.

Na zgłoszenia poetów i poetek czekamy do 9 listopada pod adresem: http://www.myspace.com/jazzpospolita

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji:
http://www.krytykapolityczna.pl/Fotorel ... id-85.html

Slam wchodzi w skład festiwalu literackiego

Literatura: miasto otwarte 2: http://www.literaturamiastootwarte.pl/

Festiwal na FCB

Slam na FCB
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez misiek_eklektyk, łącznie zmieniany 1 raz.
.... nie mam stylu i to mój styl.....

http://www.pajacyk.pl/dziekujemy.php