Strona 1 z 1

...Edith Piaf

: czw 06 lis, 2008
autor: Mithril

: czw 06 lis, 2008
autor: Tomasz Kowalczyk
Czy może być coś piękniejszego nad francuską pieśń?

: czw 06 lis, 2008
autor: Irena
Lubię, to mało powiedziane, piosenke francuską.
A już Edith imponowała mi siłą głosu w maleńkim ciele....i łagodnością, tak jak tu :

http://pl.youtube.com/watch?v=1gTGmbA40 ... re=related

: czw 06 lis, 2008
autor: Mariola Kruszewska
[quote=""Tomek""]Czy może być coś piękniejszego nad francuską pieśń?[/quote] Znalazłoby się.
Francuskie "r" w wydaniu Piaff działa mi na nerwy.

: czw 06 lis, 2008
autor: Jolanta Kowalczyk
Jeszcze dodajmy "Hymn do miłości" Paryskiego Wróbelka, jak ją kiedyś nazwał pewien pan...

http://pl.youtube.com/watch?v=8SizbTb8aRs

: ndz 14 gru, 2008
autor: Anonymous
o tak, uwielbiam Edytkę :) a po filmie o niej to już pokochałam. przy hymnie to na filmie ryczałam jak głupia, ech.

: ndz 14 gru, 2008
autor: Colett
przed dwoma laty popełniłam wiersz o Edith

"Ku pamięci"

słuchałam dzisiaj płyty Edith Piaf
tak romantycznie, nostalgicznie, wibrująco
tą barwą głosu wciągnęła mnie w świat
marszandów i Pól Elizejskich nocą

jej piękny głos opowieść z sobą niósł

los wróbla w świetle wielkich ramp
ujrzałam tak jak gdyby właśnie dziś
za werblem tłumy miały ruszyć w tan

lecz ona jedna zawsze cała w czerni
przy blasku tylko jednej lampy trwa
i o miłości znowu śpiewa wiernej

jej głosem cała sala drga od barw

zamykam oczy i znów widzę jak
na nieboskłonie pośród wielkich gwiazd
ptaszyna śpiewem sławi chwile te
gdy głos pod niebo wznosił
Edith Piaf


C.

słucham jej ze wzruszeniem do dziś