Robert Miniak - "szósty po Bogu"

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
telfor
Posty: 534
Rejestracja: sob 12 lut, 2011

Post autor: telfor »

szósty po Bogu

strach wypełniał strych jak żagiel. trzeszczały schody,
sznurki do bielizny uginały się pod płachtami
prześcieradeł. między oknem a okiem kotwiczył cień,
z którego wypływały ćmy jak statki szukające najbliższej

latarki. ciągnęłaś mnie w ciemne, żeby oglądać pająki,
ukrzyżowane na drewnianych belkach.

chodź pokażę ci tajemnicę szeptała Alicja z Krainy Luster -
w kartonowym pudełku najmniejszy z miotu kulił się pod palcami,
jakby czekał na sztorm. pomyślałem, że, gdy ojciec się dowie
to go wrzuci do rzeki. wypłynie na pełne morze.


Robert Miniak