Tadeusz Isakowicz-Zaleski

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hekate
Posty: 229
Rejestracja: czw 02 paź, 2008
Lokalizacja: z cyrku

Post autor: Hekate »

* * *

palcami przedziwnych wrażeń
szukam ponad zmysłami
śnieżnych płatków
nawianych z Hajastanu


układam z nich miniaturkę
co odbita ze starego foliału
tkwi w mych armeńskich
rysach twarzy


w takt melodii Chaczaturiana
tańczą czarne oczy rzucając
w krakowskie ulice
Araratu oblicze



Mleczny sen


śnił mi się parterowy domek
w którym spragnionym
podawano szklankę zsiadłego

o świcie na jego rumowisku
rzeczywistość zbudowała
swoje betonowe wieżowce

i gdy dym z ich kominów
zapyla mi oczy
sięgam marzeniem do lodówki
by odtłuszczonym
mlekiem przypomnieć sobie
smak tamtego
spod zamkniętych powiek



( Tadeusz Isakowicz-Zaleski; Wiersze, Kraków 2006/małe wydawnictwo)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Hekate, łącznie zmieniany 1 raz.
" Postaraj się nie mieć zbyt wielu nadziei i obaw - gdyż podsycają one tylko mentalną paplaninę."
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Wiedziałam, że to wrażliwa osobowość.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Mariola Kruszewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Tomasz Kowalczyk

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Nie wiedziałem, że pisze wiersze. Miło więc poczytać i jego poezję.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Tomasz Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Anonymous

Post autor: Anonymous »

sonet wysiedleńców
( Tadeusz Isakowicz-Zaleski; Wiersze, Kraków 2006/małe wydawnictwo)


W Słobódce Dolnej nie ma już domów
po same piwnice rozebrano je
w pięćdziesiątych latach

cegły na koszary w Podhajcach
zabrało wojsko
dachówki i deski wzięli chłopi

czereśniowe sady całkiem zdziczały
psy odeszły koty zostały
szerokie zagony czarnoziemu
pokryły chwasty

dawni gospodarze przyjeżdżają ukradkiem
ziemię zabraną do chusteczek
wraz z różańcem
zabiorą ze sobą do czyśćca i nieba
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.