Strona 1 z 1

Nadzieja

: śr 07 paź, 2009
autor: Jan Stanisław Kiczor
Nadzieja

Uwikłany w mnogości miłosnych katarakt,
Łańcuchem pożądania uwiązany brytan,
Może znajdę gdzieś wreszcie swój wyśniony szmaragd,
I wtedy się poczuje, jak spełniony tytan.

Gdzieś tam w krainie lasów i zielonych dolin,
Rozwiany włos ogarnie czarna anadema,
Przytuli mnie promieniem złocisty Apollin,
I w taki świat się przejdę, którego już nie ma.

Z egzotycznych zapachów traw, zbóż i gałęzi
Zielonookich spojrzeń wilgotnych jaszczurek,
Złapię takie uczucie które mnie uwięzi,
I kolorem rozplącze życie szaro-bure.