Strona 1 z 1

Wróżby

: pn 09 lis, 2009
autor: Jan Stanisław Kiczor
Wróżby

Nie spodziewam się wróżby pomyślnej,
Przyszłość znaków już żadnych nie daje,
Dookoła przestrzenie domyślne,
Idę własnych spostrzeżeń przełajem.

Co mnie czeka - nie ujrzę dziś w kartach,
Wciąż przed nimi, co moje - zakryte,
Żadna wróżba już grosza nie warta,
Jak byłbym nieistnieniem, niebytem.

Po cóż karty, tu nic nie poradzi,
Wizerunek waleta czy króla,
Żaden nigdy mi prawdy nie zdradził,
Sam się w swoich domysłach utulam.

Zresztą, po cóż na starość taroty,
Przeznaczenie powoli się spełnia,
Z taką wiedzą możliwe kłopoty,
A ja jeszcze ciąg marzeń wypełniam.