Strona 1 z 1

Święta

: sob 26 gru, 2009
autor: Jan Stanisław Kiczor
Święta

Przyprószeni, w śniegu bieli,
Bezszelestnie, po cichutku,
Przylatują dziś anieli,
Pomalutku.

Zapalają lampek krocie,
I w poświacie tej bajkowej
Okrywają nas w pozłocie
Choinkowej.

Białym puchem świat pokryty,
Już migocze gwiazdka z nieba,
I obrusem stół nakryty,
Jak potrzeba.

Alleluja, się rozśpiewa,
Na trzy głosy - niekoniecznie,
W czapach śnieżnych drzemią drzewa,
Śnią świątecznie.

Radość i skupiona mina
Z rak do rąk, opłatkiem białym
Cała dzieli się rodzina,
Połamanym.

Szepczą usta życzeń wiele
Anioł prezent nam przyniesie
I kolędą, jak w kościele,
Się poniesie.

Na choince lampki płoną,
Tęcza w bombkach śni zaklęta,
Spokój serca nam owionął,
Przyszły Święta.