Strona 1 z 1

Wyznanie

: pt 26 mar, 2010
autor: Jan Stanisław Kiczor
--------------------------------------------------------------------------------

Wyznanie

Wszystkie drogi ci oczyszczę,
Zmiotę żwir i wszelki kamień,
Tchnę w zielenie moc przebłyszczeń,
Mgłą zasnuje grzechów pamięć.

W zapomnieniu czarnych nocy,
W szarych zmarszczkach zwykłych dni,
I w pragnieniu doznań mocnych
Będę tkwił.

Z chmur pozbieram deszcz rzęsisty
Szlifem krople w brylant zmienię,
Tęczy błyskiem przezroczystym,
Porozjaśniam co jest cieniem,

Pustkę każdą ci rozśpiewam,
Ból twój w złoty wniosę las,
Na pachnących złożę krzewach
Trudny czas.

Tylko pozwól wejść w nieznane
Zachęć cichym gestem zmierzchu,
Weź pragnienie które ranem,
Zaśnie cicho wśród szelestów.

Tylko wskaż swój ślad co stale,
Biegnie drogą pełną złud,
Abym rozgrzać mógł choć szalem
Ciała chłód.