Spojrzenie na Wilno

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Spojrzenie na Wilno

Zamknął się ciszą czas wśród smukłych sosen,
Coś jest, brak czegoś, obrazy i pamięć,
Świetność, co przeszła, spoczywa na Rossie,
Wędrówkę wieńczy szlak ku Ostrej Bramie.

Wszystko się dzieje, tak jak dziać się musi,
Splątane wątki; że trudniej, że łatwiej,
Duch Mickiewicza na spacer się skusił,
Pijemy kawę, gdzieś na Pilies gatve.

Kształt maszkaronów kontury bram znaczy,
Ślady lat dawnych drzemią na fasadach,
Wśród wizji, przeczuć, cień można zobaczyć,
Z Mendogiem wczoraj książę Witold gadał.

-
Ostatnio zmieniony czw 29 gru, 2011 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/