Strona 1 z 1

Mrowisko

: pt 03 lip, 2009
autor: Dante
Z pudeł z betonu wynurzone
w kamienne tłoczą się ulice
codziennej strawy wciąż złaknione
człowiecze mrówki – robotnice

Miasta-mrowiska depcząc progi
na cztery błądzą świata strony
bez skutku dociekając drogi
do swej królowej ,do Mamony

Niepewne próśb swych i spowiedzi
ślą do bogini korne modły
a nie znajdując odpowiedzi
uznają, że ten świat jest podły

Przełknąwszy z bólem zawód nowy
zabiorą strawę swą żebraczą
do pudeł wrócą betonowych
skrywając skrzętnie, że znów płaczą

Zakodowane w samotności
w tłumie podobnych zagubione
w kolorach śnią o zamożności
kocykiem z marzeń otulone


2005