Strona 1 z 3

W minispódniczce

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
muzyka wiecznie żywych

z czeluści pudła
karuzelą srebrnego krążka
wytaczają się kamienie

satysfakcja na okrągło

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
deklinacja

przypadki chodzą po ludziach
kto
kogo
z kim
komu
po co
czemu

ostatnim będzie wołacz

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
Do Muzy

Erato,
bacz na to,
byś nie stała się
Erratą.

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
zwyczajne the end (grudzień 2008)

mój ostatni dzień
ukryje wzrok w liściach
a ja będę udawać
że nie widzę w nich
banału

(OPe)

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
czytając norwida

pod otwartym oknem
bruk

ten
który go dosięgnął
daleki był od
ideału

XII.2008

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
Ucieczka

Unikałam celowości,
lecz mnie
dopadł, dognał i dościgł
pościg:
zbieg okoliczności.

I.2009

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
Pod wyrafinowany smak konserwartysty

Delikatesy
Z Desy.
VIII.2009.

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
widokówka


wyjęłam ze skrzynki
produkt naturopodobny
wiatr znad połonin
zapachniał celulozą
wspinam się palcem po lakierowanym zboczu


zaoszczędzę na podeszwach

: pn 01 lut, 2010
autor: Mariola Kruszewska
drogowskazy

zakaz zawracania
pojawił się u wylotu

przy wjeździe na ostatnią drogę
stoi znak
zapytania

: sob 19 cze, 2010
autor: Mariola Kruszewska
polityczny zakład produkcyjno - osłogłowy

ogniooporne
wózki widłowe
wymiana opon
mózgowych
projektowanie niepokojów
szybko tanio sprawnie

napędzanie wałów gratis

czerwiec 2010

: śr 28 lip, 2010
autor: Mariola Kruszewska
Pamiętać

A większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi, nie wierzy w przebudzenie.

: pn 18 paź, 2010
autor: Mariola Kruszewska
szpaki

skrzydlaty nalot
galop
ku jarzębin koralom
spiralą
falą
światu się żaląc
zwrot
ku zamorskim lokalom

10.2010

OFan

: pn 13 gru, 2010
autor: Mariola Kruszewska
łoł

koło
koło
koła
głowę łowi głowa
puszki na szynach
pracownik maszyna
tłum
stłumiony tętna szum
szumny bilboard u stóp
cementowego słupa

w ogrodzie saskim pierwsze sasanki przecierają zaspane oczy

OFan

: pn 27 gru, 2010
autor: Mariola Kruszewska
śmierć Anatewki

przemarsz kozaków
(po)biedy skrzyp
skrzyp
skrzyp na dachu
stryk

XII 2010

: wt 01 lis, 2011
autor: Mariola Kruszewska
rozstopienie bałwanów w gajernkach od Armaniejego

pijarna
moda na gładyszka

przebiśmieć
ultrapieniem ptaszka
psiego roztopmiłego









*Galanthus nivalis ? śnieżyczka przebiśnieg, gładyszek