Dzień, który rozsypał się w palcach

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Światło pełne złota i purpury układa się za oknem.
Kształtem przypomina tajemnicze ludzkie kontury.

Oświetla pokój, stare meble ukryte w półmroku,
nieruchomą postać w głębokim fotelu.

Ona już wie,

że jasne źródło nie rozbije ciemności.
Zamyka księgę i odchodzi z lampą w dłoni,
by roztopić się w cieniu.

Prawdziwy świat odnajdzie poza domem.
Ostatnio zmieniony pt 02 lut, 2024 przez Krystyna Morawska, łącznie zmieniany 1 raz.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -