Strona 1 z 1

Konstanty Balmont - Nie ma dnia, bym o tobie nie myślał...

: ndz 22 wrz, 2019
autor: Liliana
Nie ma dnia, bym o tobie nie myślał...

Nie ma dnia, bym o tobie nie myślał,
I godziny, bym ciebie nie pragnął.
Wyrok losu ślepego przeklinam.
Mędrzec twierdzi – świat wioską jest małą.

Małą wioską, zbyt ciasną dla marzeń,
Tak daleko wciąż jesteś ode mnie.
A ja ciebie, ja ciebie tak pragnę,
Ból mnie pali jak ognie piekielne!

Kocham ciebie kapryśnym marzeniem,
Kocham duszą swą całą i sercem,
Kocham młodej, gorącej krwi wrzeniem,
Ciebie kocham, ciebie, więc spiesz się!


Нет дня, чтоб я не думал о тебе...

Нет дня, чтоб я не думал о тебе,
Нет часа, чтоб тебя я не желал.
Проклятие невидящей судьбе,
Мудрец сказал, что мир постыдно мал.

Постыдно мал и тесен для мечты,
И все же ты далеко от меня.
О, боль моя! Желанна мне лишь ты,
Я жажду новой боли и огня!

Люблю тебя капризною мечтой,
Люблю тебя всей силою души,
Люблю тебя всей кровью молодой,
Люблю тебя, люблю тебя, спеши!

: ndz 29 wrz, 2019
autor: cortessa
Pięknie się kłaniam za znakomity przekład...
:rozyczka:

: ndz 29 wrz, 2019
autor: Liliana
A ja za to, że wytrwale śledzisz moje poczynania.
Pozdrawiam najserdeczniej :rozyczka: