Strona 1 z 1

Igor Siewierianin - Triolet

: sob 05 paź, 2019
autor: Liliana
Триолет

Ты мне желанна, как морю — буря,
Тебе я дорог, как буре — штиль.
Нас любит море… И, каламбуря
С пурпурным небом: «как морю — буря,
Она желанна», — на сотни миль
Рокочут волны, хребты пурпуря
Зарей вечерней: «как морю — буря…
…Как буре — штиль…»


Triolet

Jesteś mi droga, jak morzu – burza,
ja tobie - miły, jak burzy - sztil.
Morze nas kocha – i, kalamburząc
z pąsowym niebem: „jak morzu – burza,
ona jest droga” – przez setki mil
niosą wieść fale, grzbiety purpurząc
wieczorną zorzą: jak morzu – burza,
…jak burzy - sztil…”

: wt 31 gru, 2019
autor: Tomasz Kowalczyk
Z ukłonem za piękny przekład!

: pt 03 sty, 2020
autor: Liliana
Zawsze mnie cieszy Twoja obecność, Tomku. :rozyczka: