Afanasij Fet – Serenada

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Serenada

Cicho wieczór się dopala,
Złotem góry skrzy;
Z wolna dzienny skwar opada –
Dziecię moje, śpij!

I słowiki już śpiewają,
Głosząc, że czas śnić;
Struny dźwięczą tak nieśmiało –
Dziecię moje, śpij!

Patrzą twe anielskie oczy,
Światłość bije z nich;
Taki lekki oddech nocy –
Dziecię moje, śpij!

Серенада

Тихо вечер догорает,
Горы золотя;
Знойный воздух холодает, —
Спи, мое дитя!

Соловьи давно запели,
Сумрак возвестя;
Струны робко зазвенели, —
Спи, мое дитя!

Смотрят ангельские очи,
Трепетно светя;
Так легко дыханье ночи, —
Спи, мое дитя!

1844 г
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1794
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Tytuł wskazuje na pieśń miłosną, tymczasem to raczej piękna kołysanka... :rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze: ndz 27 sie, 2023 Tytuł wskazuje na pieśń miłosną, tymczasem to raczej piękna kołysanka... :rozyczka:
Kołysanka, myślę, że uniwersalna - może być i dla dziecka, i dla ukochanej... :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,