Michaił Lermontow – Melodia żydowska

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Melodia żydowska

Widywałem nie raz nocą, jak któraś z gwiazd
W lustrzanym zalewie się skrzy,
Jak trzepocze i drży, a srebrzyste jej skry,
Rozsypując się, biegną wśród fal.

Nie da się schwycić jej – na nic próby i chęć,
Zwodniczy jest skier i fal ruch.
Postaci twej cień tylko blask przyćmi jej –
Gdy odejdziesz – rozświetli się znów.

I z radością jest tak – złudny daje nam znak,
Wabi poprzez biel chłodnych mgieł;
Zdaje się, że ją masz – ona, śmiejąc się w twarz,
Zadrwi z ciebie i z rąk wymknie się!

1830 r

Еврейская мелодия

Я видал иногда, как ночная звезда
В зеркальном заливе блестит;
Как трепещет в струях, и серебряный прах
От нее рассыпаясь бежит.

Но поймать ты не льстись и ловить не берись:
Обманчивы луч и волна.
Мрак тени твоей только ляжет на ней —
Отойди ж — и заблещет она.

Светлой радости так беспокойный призрак
Нас манит под хладною мглой;
Ты схватить — он шутя убежит от тебя!
Ты обманут — он вновь пред тобой.

Muzyka: Julia Ziganszyna
Śpiew: Jelena Frołowa, Elmira Galejewa
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1794
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Piękna interpretacja muzyczna świetnego przekładu :rozyczka:
Tak to już jest i z radością, i ze szczęściem, i z wszystkim, co dobre - nieuchronna ulotność... czasem wręcz ułuda...
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Pięknie dziękuję, Vesper.
Pozdrawiam najserdeczniej :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,