Requiem mało brodate

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
HenrykO
Posty: 13
Rejestracja: śr 29 paź, 2008
Lokalizacja: Gent/Wrocław
Kontakt:

Post autor: HenrykO »

Nie byłeś głupi, nie byłeś,
to tylko wiara w nią zbrzydła,
życie popchnęło w nieznane
a anioł odpiął ci skrzydła.

Zostały w oczach bez skazy
życia zszarzałe witraże,
ty je rozbiłeś, by widzieć
przestrzeń jedwabną od marzeń.

Nie byłeś zły, przyjacielu,
słowa "nie mogę", nie znałeś,
kochałeś życie, a ono
nie szanowało cię wcale.

Umiałeś widzieć daleko,
porwać nas wszystkich swym wzrokiem,
niektórzy dalej nie widzą,
a ty, teraz patrzysz z Bogiem.

Nie zamknie choćby godziny
to requiem mało brodate,
lecz zawsze mi cię przywoła
poszumem jesiennych liści,
gdy zdmuchniesz lampion, zrozumiem,
byłeś mi druhem i bratem,
zbyt krótko, chociaż marzenia
zostały żywe w nas wszystkich.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez HenrykO, łącznie zmieniany 1 raz.
ponury jerzy
Posty: 642
Rejestracja: wt 25 lis, 2008
Lokalizacja: grodzisk
Kontakt:

Post autor: ponury jerzy »

czy adresowane do konkretnej osoby?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez ponury jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
"To będzie miłość nieduża
poryw uczucia maleńki.
Obce jej łzy i udręki
i szałów nieznana moc"
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Po lekturze wiersza zostaje w głowie motyw widzenia. Dużo tu o oczach i patrzeniu. Nie widzę natomiast powiązania tego motywu z ideą, puentą, ale może to ja mam coś ze wzrokiem?
Przecinki rozrzucone jak resztka maku po strucli.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Mariola Kruszewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
HenrykO
Posty: 13
Rejestracja: śr 29 paź, 2008
Lokalizacja: Gent/Wrocław
Kontakt:

Post autor: HenrykO »

"Motyw widzenia", to chyba taki podobny do pamięci.
Wiersz jest o gościu, który widział więcej niż inni i dlatego "musiał" odejść.
Ci, którzy widzą niewiele, funkcjonują sobie nieżle.
Fajnie, że poczytałaś i popisałaś :)
Pozdrawiam

[size=99px][ Dodano: 2008-12-08, 17:38 ][/size]
ponury jerzy,
Nie znam peela, wiersz jest wytworem mojej wyobrażni,
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez HenrykO, łącznie zmieniany 1 raz.