Jesienin Siergiej "Słyszysz - suną sanie"

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

C. Есенин „Слышишь — мчатся сани...”

Слышишь — мчатся сани, слышишь — сани мчатся.
Хорошо с любимой в поле затеряться.

Ветерок веселый робок и застенчив,
По равнине голой катится бубенчик.,

Эх вы, сани, сани! Конь ты мой буланый!
Где-то на поляне клен танцует пьяный.

Мы к нему подъедем, спросим — что такое?
И станцуем вместе под тальянку трое.

Октябрь 1925


„Słyszysz – suną sanie...”

Słyszysz – suną sanie, słyszysz – sanie suną.
Jak dobrze w nich siedzieć z kochaną dziewczyną.

Wiaterek wesoły, nieśmiały, wstydliwy,
Po równinie hula, koniom burzy grzywy.

Ech wy, sanie, sanie! Koniu mój bułany!
Patrz, tam na polanie tańczy klon pijany.

Podjedźmy do niego, zaprośmy oboje,
Przy dźwiękach harmonii zatańczmy we troje.

Październik 1925
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,