czwarta część mgnienia (bezsennym)

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beata
Posty: 646
Rejestracja: ndz 19 lip, 2009
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Beata »

nocą nie zalewaj oczu mlekiem
snów o wielkiej wodzie nie ugaszę
pragnienia potężnieją a ja dryfuję
w drewnianym domu podłoga nasiąka
bólem jak kiedyś gleba w której rodziłam
wiosną zamierałam zimą z pewnością
na później

gubię się w mętnych meandrach
bez pamięci o ważnym wczoraj
jutra nie mam w zasięgu jest tylko tamten
zakręt pewność że nieuniknione
roztrzaskać ściany mijając nieme znaki
ślepą nadzieję i garbaty wysiłek

wyrwij mnie kipieli
ty który bezpiecznie wodujesz arki
na szczytach zawrzyjmy przymierze
nie mam nic prócz gorączkowego majaku
że istniejesz i zsyłasz wody by zrównać
mnie z niebem

marzec`2011
błyszcz własnym światłem

***
"Dziś nie szuka nikt piękna... żaden poeta -
Żaden sztukmistrz - amator - żadna kobieta -
Dziś szuka się tego, co jest powabne,
I tego - co jest uderzające!" (Norwid)