Rozważania wigilijne

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

Rozważania wigilijne
serdecznością stół zasłany (pożyczone od Owsianki)*
jadło kunsztem pani domu ustawione z krasą w rzędy
w talerzyku biel opłatka pod obrusem zieleń sianka
i jak tylko gwiazdka błyśnie - my do stołu a w te pędy

modlitewnie tatko żegna mamcia z dziećmi mu wtórują
znakiem krzyża rozpoczyna domownicy kontemplują
na to patrzy choineczka obwieszona łańcuchami
papier słomka i gałganek dziecinnymi to rączkami

posklejane wszystko było i ciasteczko upieczone
a jak bardzo to cieszyło
dziś gotowe mamy wszystko i błyskotki i choinki
tylko mniej radości w sercach ...

czemu świat się zrobił dziwny
jakiś taki - jakiś inny
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.